Stedelijk Lyceum Lamorinière gaat internationaal

internationale stage erasmus+ buitenlandZo heeft de stage in Finland met 15 leerlingen uit Kinderzorg en Zorgkunde zeker iets teweeggebracht. In een filmpje getuigen ze één voor één over die speciale ervaring. Hun getuigenissen overtuigde zelfs radiozender MNM om de school te selecteren voor de wedstrijd ‘De Strafste School 2016’.

De 13 leerlingen van Wereldgastronomie hebben zich in verschillende restaurants in Malta onmisbaar gemaakt. Zo goed als allemaal kregen ze na hun stage een werkaanbieding om in de vakantie of met een vast contract aan de slag te gaan. Hieronder beschrijft Jordy zijn ervaring van de start in een duffe fabriek naar één van de beste restaurants van het eiland.

Ook 10 leerlingen uit Jeugd en Gehandicaptenzorg in Spanje en 7 leerlingen van Animatie in de Ouderenzorg hadden een onvergetelijke stage. De laatsen kregen in Nederlandse zorgboerderijen de kans om zelf activiteiten te ontwikkelen zoals Belgische Bingo of een flessenwerpspel en gingen creatief aan de slag met alle deelnemers.

Verslag buitenlandse stage Malta - Jordy de Jong (7e Wereldgastronomie)

We kregen de kans om 4 weken stage te lopen in verschillende keukens/restaurants in Malta.

De eerste stagedag ben ik wel geschrokken, ik stond niet in een keuken van een restaurant maar in een fabriek, waar ze verschillende voedingsmiddelen bereiden. Na de eerste stagedag zag ik het al niet meer zitten, was ik hiervoor naar Malta gekomen?
Gelukkig hebben de begeleidende leerkrachten ervoor gezorgd dat ik op dag 3 stage kon gaan lopen in restaurant Pallazzo Preca in Valetta.
Pallazzo Preca is een restaurant waar voornamelijk visgerechten worden geserveerd. Ze werken met plaatselijke vissers die dagelijks de verse vissen aanleveren.
De chef van Pallazzo Preca, Ramona Preca, heeft reeds verschillende awards gewonnen zoals voor beste vrouwelijke chef en voor het beste restaurant op Malta.
In dit restaurant voelde ik me terug goed. Ik kreeg de kans om samen met de chef te dresseren en mijn inspiratie te tonen. Ik mocht zelfs een gerecht helemaal zelf creëren. De chefs waren er zeer tevreden over, ze hebben het zelfs op de kaart gezet.
De toffe sfeer, de creatieve kansen, de nieuwe gerechten en nieuwe bereidingen zorgden ervoor dat het een heel leuke en leerrijke ervaring was.
Ik heb samen met mevrouw Van Paemel, chef zaal bij ons op school, mogen deelnemen aan een Maltese wijntasting. We hebben er veel verschillende wijnen kunnen proeven en er waren ook veel regionale hapjes.
Na afloop heb ik een jobaanbieding gekregen, maar ik twijfel nog om ze aan te nemen.

Gedurende de 4 weken heb ik met 3 klasgenoten een appartement gedeeld. Ook dit was weer een ervaring: zelf instaan voor de inkopen, de opkuis, de was en strijk. Niet altijd even gemakkelijk, maar het is ons toch gelukt.

In onze vrije tijd hebben we de cultuur van Malta ontdekt. We waren verplicht om minstens 2 culturele uitstappen per week te organiseren. We zijn naar Gozo en Comino geweest, hebben een boottocht naar de Blauwe grot, de Blauwe Lagoon en Azure Window gemaakt, de vismarkt van Marsoxlokk ontdekt, en nog zoveel meer moois.

Kortom het was een hele leuke en unieke ervaring! Iedereen zou zo een kans moeten krijgen.