Pers

Je kan hier het meest recente persoverzicht van het Stedelijk Onderwijs raadplegen: persberichten, persmappen, powerpoints, pdf's en hoge resolutiebeelden. Materiaal blijft minimaal twee maanden online beschikbaar. De meest recente items staan bovenaan. Je kan filteren op een van onze onderwijstypes.

Sta je nog niet op onze perslijst en wil je opgenomen worden of heb je een persvraag? Contacteer dan één van onze persverantwoordelijken:
Sofie De Keyser - sofie.dekeyser@so.antwerpen.be - 0494 398 961
Tim Van der Schoot - tim.vanderschoot@so.antwerpen.be - 0477 59 65 58

Stedelijk Onderwijs Antwerpen geeft boekenpakket aan iedere leerling van de derde kleuterklas

Deurne, corona, boekenpakket, eerste leerjaar, lezen, actief burgerschap, burgerzin, taalvaardigheid, kleuterschool
Het einde van dit – toch wel uitzonderlijke - schooljaar is in zicht. Om in deze ongeziene tijden de kleuters van de derde kleuterklas extra voor te bereiden op de overgang naar het eerste leerjaar, schenkt Stedelijk Onderwijs Antwerpen een boekenpakket aan elke afstuderende kleuter.

Stedelijk Onderwijs Antwerpen vragende partij voor zomerscholen

Stedelijk Onderwijs wil een zomeraanbod organiseren voor zijn leerlingen met de hoogste zorgnood. In totaal zullen tot 700 leerlingen deze zomer in 17 scholen, 15 basisscholen en 2 secundaire scholen, terechtkunnen om hun leerachterstand in te halen. De organisatie diende vandaag de projectaanvraag in bij de Vlaamse overheid.

Alle scholen Stedelijk Lyceum organiseren online inschrijvingen

Vanaf maandagochtend 25 mei verlopen alle inschrijvingen voor de scholen van Stedelijk Lyceum en Werkend Leren Antwerpen uitsluitend online. Normaliter worden inschrijvingen vanaf het tweede leerjaar secundair onderwijs op school zelf georganiseerd, maar door de coronamaatregelen zullen die nu digitaal plaatsvinden. Het is de eerste keer dat de leerlingen van de hogere secundaire leerjaren zich online kunnen inschrijven. De inschrijvingen gebeuren volgens de regels van de overheid en in samenspraak met het LOP (Lokaal Overleg Platform).

Maximale heropstart voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Stedelijk Onderwijs Antwerpen herneemt maximaal zijn activiteiten. Alle 88 scholen die volgens de Vlaamse richtlijnen in aanmerking komen voor contactonderwijs, starten opnieuw op. Concreet zullen 61 basisscholen, 16 secundaire scholen en 11 buitengewone scholen opnieuw leerlingen verwelkomen. Bovendien sluit geen enkele school een leerjaar uit: alle leerjaren die mogen starten, openen opnieuw de deuren van hun klaslokalen. Dat betekent dat er meer dan 8000 leerlingen weer in hun vertrouwde schoolomgeving terechtkunnen.

Twee Deurnese klassen gekroond tot 'Meest Ondernemende Klas van Vlaanderen 2020'

Vlajo, ondernemingen, jongeren, creativiteit, antwerpen, stedelijk onderwijs, wedstrijd
De leerlingen van de tweede kleuterklas van stedelijke basisschool Land van Nu en het zesde leerjaar van stedelijke basisschool Het Vliegertje kregen vandaag de titel ‘Meest Ondernemende Klas van Vlaanderen’.

Bijna 100 stagiaires Verpleegkunde springen in de bres in de bestrijding van corona

stedelijk onderwijs, antwerpen, verpleegkunde, woonzorgcentra, opleiding, ziekenhuis
Na de paasvakantie gaan 56 studenten uit de hogere jaren (module 2,3,4) van de HBO5-opleiding Verpleegkunde van Stedelijk Onderwijs aan de slag in ziekenhuizen en woonzorgcentra. “Stage lopen in de ziekenhuizen is normaal voor onze studenten” zegt Anja Schaaf, campuscoördinator van de HBO5-opleiding. “In de woonzorgcentra doen zij normaal geen stage, maar in uitzonderlijke tijden maken we uitzonderingen. We zijn ervan overtuigd dat de competenties van deze studenten ook in de woonzorgcentra een welgekomen ondersteuning kan zijn”.

Jeugdboekenmaand en actief burgerschap als invalshoeken voor pilootproject in stedelijke basisschool Kriebel

lezen, stedelijk onderwijs, Antwerpen, jeugdboekenmaand, basisonderwijs, actief burgerschap
Vanaf maandag 9 maart start er een ongewone schoolweek voor de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van stedelijke basisschool Kriebel in Deurne. In het kader van de Jeugdboekenmaand en vanuit het belang dat de school hecht aan sociale vaardigheden en actief burgerschap, gaan twee actrices met de leerlingen in gesprek over het boek ‘Ans en Wilma’. Een boek dat het gesprek wil openen over moeilijke onderwerpen zoals angst, verliefdheid, schaamte, verdriet, jaloezie, boosheid en spijt. Daarnaast kunnen de leerlingen deelnemen aan workshops rond filosofie, zintuigen en survival. De projectweek wordt afgesloten met een toneelvoorstelling gespeeld door de leerlingen in een zelfgemaakt decor.

Stedelijke basisschool Flora installeert Hartstarter aan de schoolpoort

Dankzij vzw HeartSaver én de sponsoring door lokale ondernemers en organisaties, kan stedelijke basisschool Flora in hartje Borgerhout een hartstarter (AED-toestel) installeren buiten aan de schoolpoort. Dit levensreddend toestel is 24/7 toegankelijk voor de buurt en alle passanten die in geval van een incident met hartfalen de AED kunnen gebruiken.

Primeur: stedelijke basisschool Tiptop krijgt interactieve bewegingswand

interactief design, school, onderwijs, Antwerpen, Deurne, beweging
Op dinsdag 28 januari krijgen de leerlingen en de ouders van stedelijke basisschool Tiptop de kans om hun gloednieuwe bewegingswand voor het eerst uit te testen. Tiptop is de eerste stedelijke school met zo’n wand. Het gaat om een interactief projectiesysteem dat tot doel heeft leren en bewegen te combineren. Een leerrijk speeltje dat volledig in lijn ligt met de schoolvisie, want Tiptop zet nu al enkele jaren in op ‘bewegend leren’.

Stedelijke basisschool Prins Dries en Koninklijke Balletschool vieren 50 jaar Ballet van Vlaanderen en eren oprichtsters van hun scholen

ballet, balletschool, Brabants, Antwerpen, stedelijke basisschool
Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari vieren stedelijke basisschool Prins Dries en de Koninklijke Balletschool Antwerpen het vijftigjarig bestaan van Ballet van Vlaanderen. Ze doen dat met een receptie op vrijdagavond en door mee te dansen in voorstellingen.

Officiële inhuldiging Stedelijk Lyceum Eilandje

Campus, Eilandje, Antwerpen, Dok, Kaai, onderwijs, technisch, creatief, leerkrachten, leerlingen, school
Op vrijdag 17 januari is het feest in Stedelijk Lyceum Eilandje. Nu de verhuisdozen zijn opgeborgen en iedereen zijn plekje heeft gevonden, kan de gloednieuwe stedelijke school aan het Kempisch Dok officieel ingehuldigd worden. Dat zal gebeuren met een receptie en toespraken van de 2 directeurs en onderwijsschepen Jinnih Beels. Nadien kunnen de lokalen en ateliers bezichtigd worden. Pers is van harte welkom vanaf 16 uur.

Eerste schepen voor street art, stedelijke basisschool De Boomhut en kunstenaar toveren samen twee schoolmuren om tot kunstwerken

Op maandag 25 november om 9 uur legt street art kunstenaar Artoon (Toon Van Ishoven) samen met de leerlingen van stedelijke basisschool De Boomhut de laatste hand aan twee murals. De schoolmuren werden omgetoverd tot kunstwerken die volledig in lijn liggen met de schoolvisie en met de ambitie van de eerste schepen voor street art Kris Gysels: Berchem als ‘district of street art’ op de kaart zetten.

Plan International reikt eerste kinderrechtenacademie label uit in België aan Academie Merksem

20 november is de internationale dag voor de rechten van het kind. Het moment bij uitstek voor Plan International om het eerste label van Kinderrechtenacademie in België uit te reiken. De eer gaat naar de Stedelijke Academie Merksem, een Academie waar honderden kinderen, jongeren en volwassenen zich creatief kunnen uiten in muziek, woord, dans en beeld.

Nieuwe werkplek voor Stedelijk Centrum voor Leerlingenbegeleiding Antwerpen

CLB, leerlingenbegeleiding,
Het Stedelijk CLB Antwerpen verliet in de zomervakantie het kantoorgebouw in de Lange Gasthuisstraat 24. Sindsdien zijn ze te vinden in een knap gerenoveerd gebouw op een voormalig industriële site aan de Everaertsstraat. Ondertussen zijn de verhuisdozen zo goed als opgeborgen en is het CLB helemaal klaar om hun nieuwe plek officieel in te huldigen.

Stedelijk Lyceum Durlet uitgebreid met moderne nieuwbouw

fotograaf Séverin Malaud
Op 4 oktober is het feest in Stedelijk Lyceum Durlet. Dat is een school van Stedelijk Lyceum die enkele jaren geleden in cocreatie met ouders werd opgericht in de Durletstraat.

Opening Viewmaster/Masterview op vrijdag 6 september met Gerda Dendooven en Stéphane Galland in het Zuiderpershuis.

academies, stedelijk onderwijs, onderwijs, antwerpen, zuiderpershuis, tentoonstelling, kunst, creatieve opleidingen
Vrijdag 6 september vanaf 19.30 uur in Zuiderpershuis.

Inhuldiging nieuw gebouw van stedelijke basisschool De Tandem

De eerste schooldag in een gloednieuw gebouw... Die eer viel te beurt aan de eerste graad van de lagere school van Stedelijke Basisschool De Tandem. De nieuwbouw in de Louis Strausstraat zorgt voor een geleidelijke overstap van de kleuterschool naar de lagere school.

Leerlingen wandelen samen met onderwijsschepen Jinnih Beels naar nieuwe campus Eilandje

Op 2 september nemen een 400-tal leerlingen en leerkrachten van Stedelijk Lyceum Meir hun intrek in een gloednieuwe campus op het Eilandje. Ze maken dan ook samen met schepen van Onderwijs Jinnih Beels letterlijk de verhuisbeweging van de oude schoolgebouwen in de Eikenstraat naar het nieuwe gebouw aan het Kempisch Dok. Stedelijk Lyceum Eilandje wordt de komende jaren dé inspirerende leerplek waar technische, wetenschappelijke en kunstzinnige studierichtingen samenkomen. Want ook de wetenschappelijke opleidingen van Stedelijk Lyceum Lamorinière en de opleidingen van Stedelijk Lyceum Cadix worden onderdeel van deze nieuwe school.

1 jaar Lerarenplatform Stedelijk Onderwijs: 107 leerkrachten gingen aan de slag

leraren, leerkrachten, antwerpen, stedelijk onderwijs, werving, lerarentekort, hogeschool, universiteit
Net zoals de meeste scholen in Vlaanderen zijn ook de Antwerpse stedelijke scholen permanent op zoek naar leraren. Het lerarentekort wegwerken kan het Stedelijk Onderwijs niet alleen, maar blijven wachten op grote hervormingen is geen optie. En dus start de grootste onderwijsverstrekker van de Antwerpse regio zelf met tal van initiatieven. Een uitbreiding van het lerarenplatform, een krachtige aanvangsbegeleiding en een hackaton over de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep zijn maar enkele voorbeelden.

Stedelijk Onderwijs klaar voor de volgende 200 jaar

stedelijk onderwijs, antwerpen, onderwijs, scholen, festival, jubileum
Zaterdag sloot Stedelijk Onderwijs Antwerpen zijn feestjaar af met een gratis festival in Park Spoor Noord. 5000 bezoekers trotseerden regen en wind om mee te vieren.

De Kleine Wereld kookt: de verhalen achter 104 gerechten

stedelijk onderwijs; antwerpen; school; basisschool; koken, kinderen
Hoe opent koken met kleuters het gesprek over andere culturen? Wat heeft koken met diversiteit te maken? Kom het allemaal te weten tijdens de boekvoorstelling van 6 juni. De kleuters en het team stellen dan hun kookboek voor met meer dan 100 lievelingsrecepten van mama’s, papa’s en medewerkers. Van soepen tot hoofdgerechten, van hapjes tot desserten. Het kookboek is even kleurrijk als de Brederodewijk waarin de school gelegen is! Tijdens de boekvoorstelling ontdek je de link tussen koken en de ontwikkeling van kleuters, je mag proeven van een smos kaas die ze voor jou zullen klaarmaken en je kan ook een gesigneerd boek kopen voor 16 euro. Welkom!
Subscribe to Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Pers