Latijn-Wetenschappen

Over deze studierichting

Doorstroomgerichte finaliteit
3e graad - aso

Wat leer je in Latijn-Wetenschappen?

Je krijgt een uitgebreid pakket basisvorming voor de doorstroomfinaliteit (voorbereiding op hoger onderwijs). Specifiek in deze studierichting krijgen de leerlingen een pakket Latijn. Daarin bestudeer je de taalsystematiek:

  • lexicale (bestanddelen van taal)
  • morfologische (leer van woordvorming)
  • syntactische (opbouw en structuur van zinnen)
  • prosodische aspecten (intonatie)

Kennis van het taalsysteem is noodzakelijk om teksten in het Latijn te begrijpen, maar vergroot ook de algemene kennis van taal. De leerlingen bestuderen ook literatuur in het Latijn. Naast tekstanalyse heeft ook tekstbeleving een plaats. Je krijgt begrip in de geschiedenis zowel taalkundig als cultureel gezien. Zo leer je verbanden leggen met wat er momenteel speelt in de samenleving.

Naast Latijn krijg je ook uitgebreide wetenschappen:

  • chemie
  • biologie
  • fysica
  • aardrijkskunde (aardwetenschappen) 

Ter ondersteuning van het wetenschappelijke pakket verbreden en verdiepen de leerlingen verschillende domeinen van de wiskunde. Het toepassen van richtingspecifieke labovaardigheden met bijbehorende labomaterialen komt ook aan bod. Tot slot maken ook algemene onderzoekscompetenties specifiek aan deze studierichting deel uit van het lespakket.

Wat kan je doen met Latijn-Wetenschappen?

Latijn-Wetenschappen is een domeinoverschrijdende doorstroomrichting (aso). Dat houdt in dat de leerling voorbereid wordt op verder studies aan de hogeschool of universiteit (professionele en academische bacheloropleiding).

Het hangt van meerdere factoren af of doorstroom naar een specifieke opleiding hoger onderwijs succesvol is: concrete inhoudelijke invulling van de opleiding in het secundair onderwijs, motivatie, inzet, slaagcijfers in het secundair onderwijs …

Na het aso zijn in principe alle bacheloropleidingen haalbaar. Extra inspanning voor sommige vakken kan nodig zijn.