Grootkeuken en Catering Duaal

Over deze studierichting

Arbeidsmarktgerichte finaliteit
3e graad

Duaal leren

Wat is de studierichting Grootkeuken en Catering Duaal? 

In de opleiding Grootkeuken en Catering Duaal combineer je (na het vinden van een werkplek) normaal gezien 2 dagen op school met 3 dagen op de werkvloer. Zo zet je je kennis onmiddellijk om in praktijk. Dit is de ideale situatie, maar het hangt van je werkplek af of deze ideale regeling kan gevolgd worden. Als je kan werken, gebeurt dit volgens de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van de sector. Je krijgt alle nodige info daarover via de school. 

Deze opleiding wordt georganiseerd in het eerste en tweede leerjaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied Voeding.

Het standaardtraject voor de opleiding Grootkeuken en Catering Duaal is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie(s):

  • Beroepskwalificatie bk-0347-3 grootkeukenhulpkok
    • niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Lees op deze pagina van de overheid wat beroepskwalificaties juist zijn. 

Wat kan je worden met een diploma Grootkeuken en Catering Duaal? 

In deze opleiding leer je:

  • de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren in functie van warme en koude bereidingen
  • op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten te verwerken
  • voedingsmiddelen te bestellen en te ontvangen en grootkeukenprocessen op te volgen
  • de maaltijden distribueren op een technische, efficiënte en hygiënische manier

Naast deze specifieke lesinhoud krijg je ook een algemene vorming: 
De verplichte algemene vorming voor het eerste en tweede leerjaar van de derde graad bso is opgenomen in het standaardtraject en omvat alle eindtermen of een verwijzing naar de inhoud van deze onderdelen:

  • Project algemene vakken
    • De vakgebonden eindtermen van het eerste en tweede leerjaar van de derde graad bso.
  • Moderne vreemde talen (Frans of Engels)
    • De vakgebonden eindtermen van Frans of Engels van het eerste en tweede leerjaar van de derde graad bso.
  • Vakoverschrijdende eindtermen
    • De vakoverschrijdende eindtermen van het secundair onderwijs.

De opleiding duurt 2 jaar, tenzij jouw individuele leerweg een andere duurtijd nodig heeft. Als je deze succesvol hebt afgerond kan je dus aan de slag als medewerker in een grootkeuken, cateringbedrijf, snackbar, broodjeszaak of taverne. Er zijn ook altijd opties om aan de slag te gaan binnen andere horeca zoals restaurants, hotels, etc... maar daar bereidt deze opleiding je niet specifiek op voor.