Over deze studierichting

2e graad

Zie jij jezelf al aan de slag in een (industriële) bakkerij of als patissier in de keuken? Dan is de studierichting Bakkerij misschien iets voor jou! 

Algemene informatie

In deze studierichting met finaliteit arbeidsmarkt krijg je veel praktijk en kan je dus zelf veel oefenen. Je leert: 

  • Grondstoffen en machines (her)kennen die gebruikt worden in een professionele bakkersomgeving.

  • Op een veilige manier werken met specifieke keukentoestellen en bakkersmateriaal. 
  • Verschillende soorten deeg maken en beslag samenstellen. Je oefent in het bakken en het afwerken van baksels.
  • Je eigen creativiteit gebruiken om je culinaire opdrachten een persoonlijke toets te geven.
  • De kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen.
  • Hoe je producten moet bewaren en hoe je je producten kan verpakken met het oog op de verkoop.
  • Hoe je het werk in een (banket)bakkerij kan plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook veel aandacht voor veilig, milieubewust en hygiënisch werken en leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

Welke job kan je doen na een opleiding Bakkerij? 

Na het volgen van deze studierichting kan je als (banket)bakker aan de slag in een kleine of industriële bakkerij, maar bijvoorbeeld ook als bakker en patissier in een restaurant of grootkeuken. Je kan ook als zelfstandige aan de slag gaan. Als je dat wil doen, is het aan te raden om eerst een goed businessplan te creëren en je plannen te bespreken met een sociaal secretariaat of organisatie voor zelfstandigen. 

Wat kan je nog studeren na een opleiding Bakkerij? 

Wil je je nog verder ontwikkelen op school dan kan je nog specialisatiejaren volgen binnen het studiedomein Voeding en Horeca. Je verdiept je dan nog meer in je vakgebied en doet extra praktijkervaring op. 

Wie na het 6de jaar in arbeidsmarktgerichte finaliteit wil doorstromen naar de hogeschool moet eerst een 7de jaar gericht op het hoger onderwijs (vroeger: 7de naamloos jaar of 7de voorbereidend jaar) volgen.