Brigitte Mariën, directeur bij CVO Encora vertelt: "Na twee jaar van verbouwingen zijn zowel de leerkrachten als cursisten weer terug op deze locatie, en het voelt echt als thuiskomen. Dat mag je letterlijk opvatten, want we streven ernaar om hier meer dan alleen een lesplek te creëren. Het moet een plek zijn waar iedereen samenkomt en persoonlijke verhalen kan delen."
Thuiskomen in Antwerpen Noord
Stedelijk Onderwijs bouwde voor de NT2-cursisten van CVO Encora negen rijhuizen om tot een volwaardig schoolgebouw. In de Van Aerdtstraat merk je daar echter niets van; de oorspronkelijke gevels werden allemaal behouden. Maar alles wat zich achter die gevels bevond, werd volledig afgebroken en weer opgebouwd. Het resultaat is een modern schoolgebouw, helemaal aangepast aan de noden van de cursisten.
Jinnih Beels, Antwerps schepen van Onderwijs: "Het behoud van de negen gevels aan de straatkant maakte van deze renovatie een grote uitdaging voor het bouw- en ontwerpteam. Maar voor de buurt is het een enorme meerwaarde dat het straatbeeld intact is gebleven. Achter die gevels is er echter een totale transformatie doorgevoerd, met als blikvangers de achtergevels en een opvallende luifel, bijna volledig opgebouwd uit glasdallen."
Stedelijk Onderwijs investeerde 7 miljoen euro in de renovatie van het schoolgebouw van CVO Encora. 1800 cursisten volgen hier een cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2).
Boekvoorstelling ‘Oude stad, nieuwe ogen’
Tijdens de opening stellen enkele NT2-cursisten vol trots hun boek 'Oude stad, nieuwe ogen' voor. Het boek is een onderdeel van de Stadskronieken en werd gemaakt onder de vleugels van het Erfgoedlab.
Dertien Antwerpenaars met een migratieachtergrond gingen vanuit hun eigen referentiekader op zoek naar plekken, verhalen en medestadsbewoners die een rol spelen in hun zoektocht naar hun eigen plek in deze stad. Met diverse stijlen en stemmen schrijven deze auteurs over gedeeld erfgoed; bekende en minder bekende plaatsen, straten, monumenten, personen … die een band hebben met hun landen van herkomst, die hen inspireren om hun persoonlijk verhaal te vertellen. Het zijn verhalen over verbinding, over thuiskomen in een nieuwe stad en een nieuwe taal.
Sonia García, één van de auteurs van het boek vertelt over haar bijdrage in het boek: "We zeggen vaak dat we verschillend zijn, maar eigenlijk lijken we in de kern heel veel op elkaar. We hebben allemaal hetzelfde hart en dezelfde ziel, alleen zien we er anders uit door de plek waar we zijn opgegroeid. Het is belangrijk dat we onszelf laten zien, zodat anderen ons kunnen zien en zich met ons verbonden kunnen voelen. Zo bouwen we samen een band op, en maken we deel uit van een stad waar we niet alleen wonen, maar ook echt samen leven."