Leerlingen Creatopia sluiten prachtig gerenoveerd schoolgebouw op het Kiel in hun hart.

Na acht jaar afwezigheid en meer dan twee jaar intensieve verbouwingen was het dit schooljaar eindelijk zover! De leerlingen van de lagere school van stedelijke basisschool Creatopia konden terugkeren naar hun oorspronkelijke schoolgebouw aan de Van Peenestraat op het Kiel. De verwachtingen van leerkrachten en leerlingen waren hooggespannen. Ondertussen hebben ze hun gerenoveerde schoolgebouw helemaal in hun hart gesloten.

Sonja den Ouden, directeur van Creatopia vertelt: "De afgelopen schoolweken waren fantastisch. Op de eerste schooldag gingen de leerlingen samen met hun ouders op zoektocht in de school. Zo leerden ze het nieuwe schoolgebouw kennen en ontdekten ze waar hun klas is. In het ontwerp werd goed rekening gehouden met onze schoolwerking, en dat voelen we; het gebouw zit ons als gegoten. We beseffen allemaal hoeveel geluk we hebben met zo'n prachtig schoolgebouw."

Onderwijsgeschiedenis op het Kiel

Het schoolgebouw van Creatopia werd ontworpen door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke en is al meer dan 80 jaar een bijzondere onderwijsplek op het Kiel in Antwerpen. Hier hebben generaties kinderen uit de buurt leren lezen, schrijven en rekenen.

De afgelopen zes jaar stond het gebouw echter leeg, omdat het niet meer voldeed aan de moderne eisen waaraan een school moet voldoen. Een grondige renovatie was noodzakelijk. Stedelijk Onderwijs werkte hiervoor samen met gedelegeerd bouwheer AG Vespa, Patine Architecten en aannemer Renotec nv.

Anne Gorlé van Patine Architecten: "Het oorspronkelijke ontwerp van Emiel Van Averbeke was voor ons de leidraad tijdens deze renovatie. Op een aantal plekken herstelden we de originele detaillering en vormgeving. De opvallendste aanpassing was de herintroductie van het originele schrijnwerk met vierkant raster. Je voelt dat het gebouw zo vandaag terug de handtekening van Van Averbeke draagt."

"Tegelijk loodsten we het schoolgebouw de 21ste eeuw binnen." vult Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van Stedelijk Onderwijs aan. "We maakten het gebouw energiezuinig en gebruiksklaar voor modern, toekomstgericht onderwijs. De statige schoolgangen werden als verlengstuk van de klassen ingericht. Samen met de patio's zijn dit vandaag plekken waar leerlingen zelfstandig kunnen werken."

Naschools kunstaanbod

De lagere school heeft twee klassen per leerjaar. Er is dus plaats voor 300 leerlingen. Maar er is ook een wijkafdeling van Academie Hoboken, zodat de leerlingen een naschools kunstaanbod kunnen volgen in hun eigen schoolgebouw.

Jinnih Beels, Antwerps schepen voor Onderwijs: "Stedelijk Onderwijs en het stadsbestuur vinden het zeer belangrijk om inspirerende leer- en werkomgevingen te creëren voor leerlingen en leerkrachten. We investeerden hier op het Kiel 9,5 miljoen euro. Samen met de 5,3 miljoen euro van Agion, konden we dit monumentale schoolgebouw opnieuw klaarstomen voor de volgende generaties leerlingen."

De ziel van 't Kiel

Ook de leerlingen van Creatopia lieten zich luid en duidelijk horen tijdens de officiële opening van hun school. Afgelopen schooljaar schreven ze samen een nieuw schoollied. Voor de allereerste keer zongen ze vol trots en enthousiasme samen het refrein: 

wij, wij zijn de ziel van ‘t Kiel  
we spelen en leren, wij zijn part of the deal 
noem ons later gerust een heer of een dame
maar nu zijn we de toekomst, en heten we samen
Creatopia, Creatopia, Creatopia, Crea-to-pia

Foto's: © Sepp Van Dun

vrijdag 13 september 2024
Stedelijk Onderwijs - algemeen