FabLab+

Creatief laboratorium

Opleiding FabLab+ ambassadeur

Een FabLab+ ambassadeur is een leerkracht die wordt opgeleid tot STEM- of techniekanker van een school, meer bepaald iemand die kennis heeft van het technisch proces en de technische principes, iemand die weet hoe met de verschillende methodieken en mogelijkheden in het FabLab+ aan de slag te gaan. De opleiding is enerzijds pedagogisch/inhoudelijk, anderzijds praktisch/technisch.

 

Waarom FabLab+ ambassadeurs?

Wekelijks komen leerkrachten en klassen naar het FabLab+. Ze hebben dan, volgens de visie van het FabLab+, een project in de klas met de leerlingen voorbereid. Dit project wordt in het FabLab of in de plusruimte verder uitgewerkt, om er vervolgens in de klas mee aan de slag te gaan. In principe stuurt en bepaalt de leerkracht dit hele traject, zowel praktisch als inhoudelijk, vooraf, tijdens en na het FabLab+ bezoek. De afgelopen jaren kregen we hierover heel wat vragen en blijkt dat wat extra ondersteuning wenselijk is. De FabLab+ ambassadeurs kunnen deze ondersteuning in hun school aan de leerkracht en de leerlingen bieden.

 


2de lichting Ambassadeurs 2019-2020

 

 

Wat houdt deze opleiding precies in?

Tijdens 8 woensdagen (+-1x/maand) worden de ambassadeurs ondergedompeld in het STEM-verhaal, ze leren de theorie in praktijk om te zetten aan de hand van alle machines die in het FabLab+ aanwezig zijn. Na afloop vormen zij binnen jouw school een STEM-aanspreekpunt, maar ook een actieve begeleider voor leerkrachten die naar het FabLab+ willen komen. Zij weten wat allemaal mogelijk is, zij weten hoe de leerkrachten en leerlingen voorbereid kunnen worden.

De sessies bestaan uit een theoretisch kader, maar ook uit heel wat praktijkervaringen. De groep krijgt steeds een algemene uitdaging voorgeschoteld.

De sessies worden gegeven door de mensen van het FabLab+. De deelnemers werken concrete projecten uit. Doorheen de opleidingen werken we steeds met een rode draad. Zo werken we bijvoorbeeld rond de uitwerking van een STEM-kar, een smartcity project, ... steeds projecten en activiteiten die na afloop in de school concreet ingezet kunnen worden. Alle technieken zoals lasersnijden, 3D-printen/ scannen, print-/snijplotten, CNC-frezen en programmeren komen aan bod. Alle nodige softwareprogramma’s worden uitvoerig onder handen genomen.

Vind hier het concrete programma en de specifieke data voor het huidige schooljaar.

 

Voor wie?

Leerkrachten Stedelijk Onderwijs, voorkeur lager (contacten met 3de graad) en secundair (contacten met 1ste graad).

We zoeken 12 enthousiaste, gemotiveerde en gedreven leerkrachten die zich 8 keer dit schooljaar kunnen/willen vrijmaken.
De plaatsen zijn dus beperkt.

Indien er nog vrije plaatsen beschikbaar blijven, kunnen deze ook door niet-Stedelijk Onderwijs ingevuld worden.

 

Waarom deelnemen?

Op het einde van dit traject gaat iedere ambassadeur naar zijn school met concreet praktisch uitgewerkt materiaal dat in de school gebruikt kan worden binnen het STEM-onderwijs.

De scholen met een volmaakte FabLab+ ambassadeur krijgen volgend schooljaar vroegboek mogelijkheden om met de ambassadeurs en hun collega’s leerkrachten in het FabLab+ aan de slag te laten gaan.

Jouw school is pionier in het FabLab+ ambassadeursnetwerk.

 

Hoe inschrijven?

Via dit formulier, enkel de eerste dag is te kiezen.