Academie Hoboken

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Atelier in de Kijker: Fotokunst

Fotokunst

 


We stellen ons zelf even voor
Jurian Drossin: ik studeerde fotografie aan de Academie in Antwerpen en geef les in de academies van Hoboken en Brasschaat. Hier hou ik mij voornamelijk bezig met de 1ste jaars .
Kurt De Wit: ik kom uit dezelfde stal als de twee andere docenten, ben na mijn studies in 1996 begonnen als freelance fotograaf ; voornamelijk in opdracht, editorials en commercieel werk. In 1999 begonnen als docent aan de academie van Hoboken en Antwerpen.  Afgelopen 2 jaar hoofdzakelijk bezig met mijn eigen artistiek werk naast het lesgeven.
Peter Boelens: ik studeerde fotografie aan de Academie in Antwerpen en geef daar nu enkele uren les. Ik ben Artistiek leider van het theatergezelschap Bad van Marie.
 Jurian, wat kunnen nieuwe studenten in het 1ste jaar verwachten, en hebben zij enige voorkennis nodig ?
Neen, er is absoluut geen “voorkennis” nodig. Het eerste jaar zien wij als een onderzoeken en ontdekken van de fotografie als artistiek medium. Het belangrijkste is de “goesting” om te fotografen en samen met je medestudenten  ontdekken  wat interessante beelden zijn. Qua technisch gedeelte starten we ook van nul.  Het eerste semester bekijken we de camera en alles wat er mee samenhangt. Het 2de semester de software, meer specifiek het programma Lightroom. Er zijn ook regelmatig extra muros activiteiten  (voor alle jaren natuurlijk), uitstappen naar expo’s en musea (breda photo , FOMU, fotomuseum Charleroi,enz ). We gaan ook op “foto” weekend. We werken ook samen aan een project met de academie van Charleroi en begin volgend jaar is er in Charleroi een expo (die vorig schooljaar te zien was in het Zuiderpershuis te Antwerpen).
In de hogere jaren blijft aandachtig leren kijken centraal staan. Je leert beelden interpreteren en je neemt een kritische houding aan tegenover de heersende beeldcultuur.
De zeggingskracht van je foto’s zal sterker worden doordat je steeds beter wordt in het vertellen van een verhaal met het medium fotografie. Daarnaast blijft er veel aandacht gaan naar opnametechniek,  beeldselectie en presentatievormen. Gaandeweg gaat je eigen keuze centraal komen te staan en wordt je individueel begeleid. Elke student studeert af met een zelfgekozen project.  
Dit schooljaar staan jullie opnieuw met 3 in het atelier, wat betekent dit inhoudelijk voor de afdeling Fotokunst ?
Kurt: Op zich verandert er niet veel aan het programma, maar het betekent wel dat we terug  meer tijd kunnen spenderen aan het bespreken van de opdrachten en de projecten. We  merken dat dit voor onze studenten heel belangrijk is gezien zij toch het grootste deel van hun werk buiten de schooluren maken, in tegenstelling tot andere ateliers, waar er onmiddellijk tijdens het creatieve proces ter plaatse al gecommuniceerd en bijgestuurd wordt door de docent.