Lerarenplatform

Over het lerarenplatform

Heidi koos voor het lerarenplatform Sinds september 2018 stapten 107 startende leraren in ons lerarenplatform. Daardoor worden ze ineens voor een gans schooljaar aangesteld in een scholengemeenschap mét loongarantie. In ruil doen ze vervangopdrachten binnen de stedelijke basisscholen van het samenwerkingsplatform. Op die manier bieden we niet alleen starters zekerheid maar proberen we scholen waar collega’s langer dan 10 dagen uitvallen, te voorzien van vervanging. 

Gezocht: kandidaten voor Lerarenplatform  

Stap jij in 2019-2020 in ons Lerarenplatform voor basisonderwijs? Goed nieuws want nu word je al aangesteld vanaf 1 september (en niet meer vanaf 1 oktober). We gaan elke leerkracht van het lerarenplatform voortaan ook zo veel mogelijk in één ankerschool inzetten. Enkel als daar geen vervanging meer nodig is, zal je een een vervangingsopdracht krijgen in een andere school in dezelfde buurt. Dat moet er ook voor zorgen dat je niet letterlijk de hele stad moet doorkruisen bij elke vervanging. Je bouwt anciënniteit op in de scholengemeenschap van je ankerschool. 

Benieuwd naar de ervaringen van Tim en Heidi (foto) met het lerarenplatform?  


Vraag en Antwoord over het Lerarenplatform

V: Wat is het voordeel om in te stappen?

A: Je hebt een aanstelling voor een gans schooljaar. Dit wil zeggen dat je ook loongarantie hebt voor het gans schooljaar.
Je bouwt verder TADD-rechten op of rechten om te kandidateren voor een benoeming.


V: Wat wordt van mij verwacht? 

A: Je wordt geacht om de aangeboden opdracht uit te voeren. We houden steeds rekening met jouw ambt.
Indien je geen opdracht hebt (in de ankerschool of in een school van het samenwerkingsplatform in de buurt), geef je ondersteuning in de ankerschool. 


V: Als ik nu toch een opdracht krijg tot einde schooljaar, kan ik dan nog uit het lerarenplatform stappen?

A: Ja, de uren kunnen we dan opnieuw gebruiken om een collega aan te stellen.


V: Kan ik een opdracht weigeren als ik instap in het lerarenplatform?

A: Neen, dat kan niet. Indien je een opdracht weigert, word je uit het lerarenplatform gehaald voor de uren dat je erin aangesteld bent. Indien je nog een andere opdracht hebt, buiten het lerarenplatform, dan blijf je die uitvoeren.


V: Als ik niet instap in het lerarenplatform, moet ik dan altijd zelf op zoek naar een opdracht?

A: Indien er meerdere collega’s beschikbaar zijn voor een opdracht, dan geven we voorrang aan de collega’s vanuit het lerarenplatform.


V: Moet ik enkel korte vervanging doen?

A: Het gaat sowieso over vervangingsopdrachten van meer dan 10 dagen. De duur van de vervangingsopdracht is natuurlijk afhankelijk van de dienstonderbreking van de titularis. Het kan variëren van 10 dagen tot einde schooljaar.