Villa Cresco

stedelijk secundair onderwijs

Achter de schermen bij Villa Cresco

Merksem krijgt er vanaf september een nieuwe middelbare school bij: Villa Cresco. De schoolnaam zegt meteen waarvoor deze nieuwe school staat. Villa duidt op het ‘kleinschalige’ van de school. Cresco komt van crescere, Latijns voor ‘groeien’. In Villa Cresco ligt de focus dan ook op (Grieks-)Latijn, Moderne talen of Humane wetenschappen. De lesmethode is geïnspireerd op de Dalton-principes. Dat wil zeggen: stap voor stap groeien leerlingen in zelfredzaamheid, samenwerking en zelfstandigheid. Totdat ze helemaal klaar zijn voor het hoger onderwijs!
Directie_VillaCresco

Een nieuwe school opstarten is een hele uitdaging. Achter de schermen zijn Jutta, de directeur, en haar team al een hele tijd bezig met de voorbereidingen. We vragen haar hoe zij kijkt naar haar nieuwe school. Waarom zouden kinderen moeten kiezen voor Villa Cresco?   

Maar eerst stellen we Jutta even voor

Je kan het nog goed horen: Jutta groeide op in Limburg. Ze verhuisde in 1995 naar het Antwerpse omdat ze hier een job vond als leerkracht wiskunde. Ondertussen woont ze in Kapellen, heeft ze 3 (bijna) volwassen kinderen en werkt ze al enkele jaren als directeur van een secundaire school. Toen deze uitdaging op haar pad kwam, twijfelde Jutta geen seconde.

Samen een fijne school opbouwen

Jutta: “Een nieuwe school oprichten is pittig maar super boeiend. We kozen resoluut voor (klassieke) talen en humane wetenschappen. Ik ben er namelijk echt van overtuigd dat er naast STEM-vaardige (wat nu veel aandacht krijgt) ook nood is aan taalkrachtige jongeren. Op 1 september verwelkomen we onze nieuwe leerlingen. Ons pedagogisch plan, het team, de organisatie; alles is klaar voor het eerste leerjaar. Maar de schoolcultuur, de sfeer … die krijgen pas vorm als er ook leerlingen en ouders  zijn. Zij krijgen de kans om ons DNA nog mee vorm te geven. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Groeien naar zelfstandige studenten

Jutta: “Onze school is geïnspireerd op de Dalton-principes. Onze focus ligt op zelfstandigheid, samenwerking en zelfredzaamheid. We laten leerlingen stapsgewijs groeien in hun verantwoordelijkheid. Dat doen we niet alleen in de ‘cresco-uren’, maar het zit eigenlijk ingebakken in elke les. Hoe leer je je eigen werk plannen, welke verantwoordelijk neem je in een groepswerk, hoe leer je feedback om te zetten in acties…? We starten met kleine taken onder veel begeleiding maar jaar na jaar moeten leerlingen in staat zijn om hun studies en projecten meer en meer in handen te nemen. Want zo werkt het ook in het hoger onderwijs. We zijn bovendien een kleine school met 2 klassen per leerjaar. Deze  kleinschaligheid geeft kinderen bij de start een veilig gevoel, ze leren elkaar en ons ook sneller kennen. ”

Leren leren

Jutta: “Veel kinderen hebben nooit (moeten) leren leren en plannen in het basisonderwijs. Ik merk dat eerstejaars nochtans veel nood hebben aan een sterke studiebegeleiding. Niet alleen hoe ze moeten leren studeren, maar ook hoe en wanneer ze hun taken en toetsen moeten plannen. In het eerste jaar zal daar elke maandagochtend aandacht voor zijn.  Onze lessen beginnen en eindigen steeds met een check naar de leerstof. Dat betekent dat we op het einde van elke les feedback geven. Kleine evaluaties dienen dus vooral om te kijken of een kind mee is met de leerstof. Alleen de resultaten voor grote toetsen, taken en examens komen op het rapport. “

Taalvaardige jongeren

Jutta: “Latijn of Grieks vormen de ideale basis om talen te leren. Bovendien kan je zoveel meer met Latijn: je leert ook analytisch en logisch denken.

We gaan ook enkele vakken zoals artistieke opvoeding en geschiedenis in het Frans en/of Engels aanbieden voor wie wil. We doen dat vooral om hun ‘spreekdurf’ aan te verhogen. Door in te zetten op ‘samenwerking’ (één van onze Daltonprincipes), worden jongeren ook sociaal en communicatief vaardiger. Allemaal skills die ze later zeker vooruit helpen.

Zelf kennis maken met Jutta en haar team?

Vraag hier een persoonlijke rondleiding aan.

woensdag 25 januari 2023