Stedelijk Onderwijs

Iedereen helemaal op zijn plek.

Eerste schepen voor street art, stedelijke basisschool De Boomhut en kunstenaar toveren samen twee schoolmuren om tot kunstwerken

Op maandag 25 november om 9 uur legt street art kunstenaar Artoon (Toon Van Ishoven) samen met de leerlingen van stedelijke basisschool De Boomhut de laatste hand aan twee murals. De schoolmuren werden omgetoverd tot kunstwerken die volledig in lijn liggen met de schoolvisie en met de ambitie van de eerste schepen voor street art Kris Gysels: Berchem als ‘district of street art’ op de kaart zetten.

Over het project

Stefanie Trousse, directeur van stedelijke basisschool De Boomhut, wilde haar school zichtbaar maken in de buurt. De komst van de schepen voor street art in district Berchem, Kris Gysels, inspireerde haar om twee muren van de school aan te bieden als canvas voor street art én de schoolvisie gebaseerd op de waarden van de school: openheid, respect, veiligheid, duurzaamheid en verbondenheid.

Vorig schooljaar werkte Stefanie samen met het team, pedagogische experten, ouders en leerlingen aan een nieuwe schoolvisie. Deze visie wordt vertaald in pedagogische acties in de klas. Daarnaast werd de infrastructuur van de school aangepakt: eerst de speelplaats en nu dus de schoolmuren. 

De brug tussen de school en de buurt wil Stefanie nog verstevigen. “Via dit kunstwerk willen we onze visie ook delen met buurtbewoners en openheid uitstralen. We willen een buurtschool zijn die mensen met elkaar verbindt" aldus Stefanie.

Kris Gysels (Open Vld) vult aan: "Daarbij komt nog dat de buurt wel een eyecatcher kon gebruiken. De Bikschotelaan is er met dit kunstwerk alvast veel kleurrijker op geworden."

Ook Schepen van Onderwijs, Jinnih Beels, is enthousiast over de samenwerking: “Het is een fantastisch project waarbij leerlingen, schoolteam en ouders betrokken zijn bij het ontwikkelen van de visie van de school. Het geeft de school bovendien een coole uitstraling en dat vinden de leerlingen en de buurt natuurlijk geweldig.”

Andere murals van Artoon zijn te zien op de Stadsschouwburg (3D-mural bominslag herdenking 75j WW2) en op het Eilandje.

© Foto: Toon Van Ishoven (Artoon)