Villa Cresco in Merksem start vanaf 1 september met meertalig onderwijs

Villa Cresco start volgend schooljaar als nieuwe stedelijke secundaire school in Merksem en is meteen pionier in het toepassen van meertalig onderwijs. Leerlingen kunnen er een aantal vakken in een vreemde taal volgen. Zo geeft Villa Cresco de spreekdurf van hun leerlingen in een vreemde taal een stevige boost. Villa Cresco wil uitgroeien tot een talig-cultureel sterke school, met een aanbod Latijn, Grieks, Moderne Talen en Humane Wetenschappen.

Geschiedenis in het Engels

Geschiedenis in het Engels of artistieke opvoeding in het Frans, dat is in een notendop het nieuwe onderwijsconcept waarmee Villa Cresco vanaf volgend schooljaar uitpakt. De school kreeg toestemming om 'Content and Language Integrated Learning', kortweg 'CLIL', in hun onderwijsprogramma te integreren. 

Het concept bestaat al langer, maar wij zijn de eerste stedelijke secundaire school in Antwerpen die het effectief gaat toepassen”, vertelt Jutta Steffanowski, directeur van Villa Cresco, trots. “Onze leerlingen van het eerste jaar kunnen vanaf volgend schooljaar twee lesuren artistieke opvoeding in het Frans volgen. Leerlingen die dit niet zien zitten, kunnen het vak ook in het Nederlands volgen.

De school zal het aantal lesuren in een vreemde taal stelselmatig verder opbouwen. Vanaf schooljaar 2024-2025 zullen de leerlingen ook lichamelijke opvoeding en geschiedenis in het Engels kunnen volgen. 

Inzetten op zelfstandigheid

Naast het duidelijke taalprofiel, onderscheidt Villa Cresco zich ook door in te zetten op het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfstandigheid van hun leerlingen. Ze leren zelfstandig aan de slag te gaan met hun leerstof tijdens de 'cresco-uren'. Dat zijn vaste lesuren waarin er geen les wordt gegeven. Leerlingen leren tijdens de cresco-uren werken met studiewijzers en er is ook aandacht voor leren plannen, leren leren en samenwerken. 

Het aantal cresco-uren wordt doorheen de schoolloopbaan voorzichtig opgedreven, zodat de leerlingen hier stap voor stap aan kunnen wennen. Eenmaal ze afstuderen, zijn ze helemaal klaar voor het hoger onderwijs
 

Rondleidingen voor nieuwe leerlingen

Villa Cresco organiseert op zaterdag 18 maart een rondleidingen voor leerlingen en ouders. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven voor deze rondleidingen via de website van de school.

De aanmeldperiode voor alle secundaire scholen in Antwerpen start op maandag 27 maart. 

maandag 13 maart 2023
Secundair Onderwijs, Stedelijk Onderwijs - algemeen