
De beste Belgische vastgoedprojecten van 2022 werden donderdagavond bekroond tijdens de vijfde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). In de drie categorieën (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling wordt telkens één project als winnaar bekroond. In totaal dongen meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, mee naar het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoedprijzen in de wacht te slepen.
In de categorie (semi-) openbare ontwikkeling werd het schoolgebouw van Kunstkaai als winnaar bekroond. "Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen. De renovatie van een iconisch pand gaat vaak gepaard met de nodige risico's. De architecten en bouwheren zijn er met glans in geslaagd om de monumentale gebouwen uit het verleden te laten connecteren met nagelnieuwe architecturale parels. Daarbovenop heeft het door het creëren van kwalitatieve onderwijsplekken ook een niet te onderschatten maatschappelijke meerwaarde”, klonk het bij de jury van de RES Awards.
Monumentaal gebouw
Het scholengebouw van Kunstkaai werd in 1917 ontworpen door Emiel Van Averbeke, Antwerps stadsbouwmeester. Vanaf 1927 werd hier een scholengroep van de stad Antwerpen ondergebracht. In 1951 kreeg het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) er zijn thuis. Deze school werd later omgedoopt in Stedelijk Lyceum Cadix en sinds 1 september 2022 in Kunstkaai. Doorheen de jaren wijzigde het uitzicht van het gebouw. In 2017-2022 werd het in zijn oorspronkelijke vorm gerestaureerd, naar een ontwerp van architectenbureau Korteknie Stuhlmacher Architecten.
De campus is in samenhang ontworpen met respect voor de wijk en monumentale architectuur. De nieuwbouw met werkplaatsen, ateliers en klaslokalen is opgevat als stoer werkplaatsengebouw. Het okergele metselwerk is een eerbetoon aan de kleuren en materialen van de oorspronkelijke schippersarchitectuur op het Eilandje. In de drie gerenoveerde loodsen zijn de refter, de drukkerij en de turnzalen ondergebracht. Het sluitstuk is de renovatie en uitbreiding van het monumentale schoolgebouw van Emiel van Averbeke.
Foto © Karin Borghouts