
1. Technische obstakels zijn oplosbaar!
Corona heeft de drempel voor online lessen al heel sterk verminderd. Houdt het technisch gedoe je tegen om Bednet te gebruiken? Geen nood! Je krijgt een vaste begeleider die jou, het kind en de ouders je tijdens doorheen het traject ondersteunt: van wifi tot digitale les.
2. Start met een paar extra ogen.
Het lesgeven via Bednet vraagt sowieso een bijkomende inspanning van de leerkracht. En je hebt nu al ogen en handen tekort in je klas? Vraag in begin ondersteuning in de klas van een collega die specifiek de zieke leerling faciliteert: kan hij/zij het bord lezen, zijn chatvragen beantwoorden etc… Na een paar keer proefdraaien lukt het wel.
3. Voorzie voldoende informele contactmomenten.
Kinderen komen pas tot leren als ze zich goed voelen. Babbelmomenten met de klas of tijdens de speelplaats zijn super belangrijk voor zieke kinderen. Ze maken deel uit van een groep, ze beleven even terug het normale leven… Ga pas over tot lesgeven als het kind er klaar voor is.
4. Bepaal samen wat haalbaar is.
Hoeveel les je online geeft, welke lessen en wanneer hangt af van wat het kind kan/wil en wat haalbaar is voor jou als
leerkracht. Bednet zoekt samen met jou naar een traject op maat.
5. Maak Pyjamadag persoonlijk als je een ziek kind op school hebt.
Bedenk iets persoonlijks. Houdt de leerling van voetbal? Organiseer en stream bijvoorbeeld een voetbalmatch tussen leraren en de klas. Of stuur een klasbrief met de post. Allemaal kleine dingen die zeggen: ‘jij hoort bij onze klas’.
Over Bednet en de Pyjamadag: https://www.bednet.be/pyjamadag
Over onze collega's:
- Bjorn werkt in De Leerexpert Ziekenhuisschool (secundair onderwijs in de afdelingen psychiatrie)
- Caroline stond jaren voor de klas in stedelijke basisschool Alberreke en koos onlangs voor een job bij de pedagogische ICT-afdeling van Stedelijk Onderwijs.