Encora

Centrum voor Volwassenenonderwijs

Café Encora - De Paas-editie

Voor de derde aflevering van Café Encora dook Patron Sven Peeters weer samen met Jo Smits en helemaal coronaproof de opnamestudio in. Ze nodigden weer heel wat boeiende gasten uit voor deze paas-editie van Café Encora.
  • 00:00 - De patron verwelkomt je
  • 01:24 - Op de poef: Kathleen De Laet
  • 12:30 - Vrij podium: Tom De Schutter speelt Étude opus 10, no 12 - Étude révolutionnaire van F. Chopin
  • 16:20 - Plaspauze: Michiel Clerckx tapt een mop in het Antwerps
  • 17:36 - Op de poef: Sandra Vives Caudeli over haar muzikale onderzoeksproject Kiem
  • 23:22​​ - De patron: suggestiebord

De Paas-editie van Café Encora

Noot van het café-personeel: Alle opnames gebeurden volledig coronaproof.

Bekijk hier de derde aflevering:

Interview op de poef: Kathleen De Laet

Onder het motto ‘Samen in aparte tijden’ gaat Café Encora in gesprek met cursisten en leerkrachten die van mensen met elkaar verbinden hun job hebben gemaakt. Vandaag luisteren we naar collega Kathleen. Volgende keer is cursist Abdessalam aan het woord.

“Als interne opleider op Encora ondersteun ik individuele medewerkers, teams en de hele organisatie om vanuit verbinding samen te werken. We kozen voor een traject van 3 modules rond communicatie en samenwerking.”

“Ik geloof dat 'behoeftegericht werken' niet enkel belangrijk is voor onze cursisten, maar voor alle betrokkenen: de leerkrachten, ondersteuners en directieleden. Zodra we bereid en in staat zijn om het gesprek over onze eigen en elkaars noden aan te gaan, kunnen we in wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid, focussen op de essentie: samen school maken!”

Ben je geïnteresseerd in Kathleens modules? Inschrijven kan via het medewerkersportaal, voor module 1, die start vanaf vrijdagvoormiddag 23 april of vanaf maandagnamiddag 17 mei. (Intern aanbod voor collega's bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.)

Een aantal getuigenissen van deelnemers vind je hier. 

Vrij podium: Tom De Schutter speelt Étude opus 10, no 12 - Étude révolutionnaire van F. Chopin

“Ik ben Tom De Schutter en ik ben begonnen met piano toen ik 12 jaar was. Eerst heb ik les gevolgd aan de muziekacademie van Sint-Job. Toen ik 16 jaar was, ben ik overgestapt naar het secundair kunstonderwijs in het Heilig Graf in Turnhout. Daar heb ik de twee laatste jaren van mijn middelbare school intensief muziek gestudeerd (piano - compositie - muziekanalyse). Daarna heb ik regentaat muziek en Engels gestudeerd aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Vervolgens heb ik de unieke kans gekregen om aan het Lemmensinstituut in Leuven piano te gaan studeren. Dat was een ongelooflijke ervaring. Daar werd ik helemaal ondergedompeld in de wondere wereld van de klassieke muziek. Na één jaar bleek piano als eerste instrument te zwaar te zijn en ben ik verdergegaan in een meer algemene richting (Muziekpedagogie: piano - compositie - pedagogie), waar ik nog steeds intensief piano studeerde. In die periode heb ik pianoles gekregen van Ewa Korniszewska, een zeer getalenteerde pianiste waar ik erg veel van heb geleerd. Nu speel ik veel minder piano dan vroeger, maar het blijft wel een grote passie van mij en ik ben blij die met jullie te mogen delen.”

Plaspauze: Michiel Clerckx tapt een mop in het Antwerps

(voor de late lachers: de vertaling van de mop volgt in de volgende editie van Café Encora)

Michiel werkt al 11 jaar voor Encora. Hij gaf les NT2 en werkte op het secretariaat. Nu organiseert hij met zijn collega's Saar en Charisse de uurroosters van de leerkrachten en samen zorgen ze ervoor dat de cursisten een plek vinden in de juiste klas. Zijn moedertaal is Antwerps maar hij spreekt ook vloeiend Nederlands.

Interview op de poef: Sandra Vives Caudeli over haar muzikale onderzoeksproject Kiem

“Hallo! Ik ben Sandra, muzikante, kunstliefhebster en Valenciaanse die al 6 jaar in Antwerpen woont. In deze stad speel ik graag muziek (zowel op het plein als op het podium) en heb ik geweldige vrienden gemaakt. Ik heb dwarsfluit gestudeerd aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ik dit schooljaar afstudeer als ‘teaching artist’ in de Educatieve Master. Al drie jaar geef ik les muziekinitiatie aan 6- en 7-jarigen in het Deeltijds kunstonderwijs (DKO), hoewel ik voor mijn afstudeerproject voor een jonger publiek koos: baby’s en peuters.”

“KIEM, muziek jong gezaaid, is een project waar ouders samen met muziekleerkrachten op zoek gaan naar manieren om hun baby’s en peuters thuis muzikaal te stimuleren. Muziek is zoals een plantje dat met een zaadje begint, maar gevoed moet worden tijdens het groeiproces. Het project is al gestart en bevat een onderzoek rond muzikale ontwikkeling bij de allerkleinsten, een muziekgids voor (groot-)ouders en een aantal workshops voor het hele gezin.”

Bezoek de blog: https://kiemmuziekjonggezaaid.blogspot.com

(Kiem, een project van Sandra Vives Caudeli in samenwerking met vzw Het Fluisterhuis)

 

donderdag 1 april 2021