CVO Encora

stedelijk volwassenenonderwijs

Speaking for Yourself: Empowerment van de volwassen cursist talen door feedback en coaching

Logo speaking for yourselfHet doel van dit project is leerkrachten ondersteunen in de begeleiding en empowerment van cursisten op het gebied van spreekvaardigheid, zowel binnen als buiten de les.

De werking van het project bestaat uit een combinatie van training van leerkrachten en action research op:

  • Diagnose, feedback en evaluatie van spreekvaardigheid.
  • Coaching en begeleiding van het autonoom leren van de cursisten volgens hun eigen behoeftes en mogelijkheden.

Encora werkt aan dit Europees Erasmus+ Project samen met Het Perspectief in Gent en met andere talencentra voor volwassenenonderwijs uit IJsland, Spanje en Zweden.

 

Lees meer op de projectwebsite Speaking 4 Yourself.

 

Update, februari 2018:

Ondertussen is het project afgerond en positief geevalueerd. Een paar weken geleden kregen we een bericht van de Spaanse Consejería de Educación dat een artikel over ons project in hun tijdschrift Mosaico is gepubliceerd. Je kan het hier bewonderen (vanaf pagina 6). Het artikel is wel in het Spaans maar met mooie foto's van de workshop die Encora vorig jaar gaf.

 

Update, mei 2017:

De medewerkers van het project Speaking for Yourself kwamen eind april 2017 een laatste keer samen in Ijsland. Er werd hard gewerkt, onder andere aan de website van het project die eind dit schooljaar online zal gaan, met daarop:

  • Een toolbox met de verschillende stappen naar zelfstandig werken, samen met de materialen die hiervoor werden ontwikkeld (scorewijzers + activiteiten) in het Engels, Catalaans, Ijslands, Nederlands, Spaans en Zweeds;
  • Uitgebreide uitleg over action research als methode voor professionalisering en de toepassing van deze methode in dit project;
  • Video’s van leerkrachten en cursisten over hun ideeën en ervaringen met het zelfstandig oefenen van de spreekvaardigheid.

Groepsfoto deelnemers project in IJsland

 

 

Update, november 2016:

Een delegatie van de taalopleidingen bij Encora is van 20 tot 22 oktober naar het mooie Girona gereisd om de tweede transnationale meeting van het Europees project Speaking for Yourself bij te wonen. We haalden er zelfs de lokale pers mee.

In dit project gaan vijf talencentra voor volwassenenonderwijs uit vier Europese landen op zoek naar tools en methodes rond spreekvaardigheid die cursisten empoweren en hun autonoom werken bevorderen. In november starten alle deelnemende centra met Action Research 2, met de focus op feedback en coaching van het zelfstandige werk van cursisten, na drie dagen intensief werken zijn we er klaar voor!

De werking van het project kan je volgen op onze blog. Op het einde van dit schooljaar zullen alle resultaten van onze acties op een website terechtkomen met achtergrondinformatie, een stappenplan, werkinstrumenten en suggesties voor activiteiten, zodat geïnteresseerde taalleerkrachten hiermee aan de slag kunnen gaan.

Delegatie bezoekt stadhuis van Giroan

Catelaans krantenartikel over het project