CVO Encora

stedelijk volwassenenonderwijs

The European Flame

Logo project the uropean flameThe European Flame (De Europese Vlam) is een EU-Grundtvig project dat als doel heeft taaldocenten te helpen bij het coachen en ondersteunen van hun studenten in het zelfstandig leren en oefenen van woordenschat. 

Het project is een Europees Leerpartnerschap tussen 6 landen: Oostenrijk, België, IJsland, Nederland, Polen en Zweden. Een delegatie van Encora is van 8 tot 11 oktober 2014 op bezoek geweest bij het centrum voor volwassenenonderwijs VHS Ottakring in Wenen in het kader van dit project.

Het doel van het project is is leerkrachten helpen kennis te maken met de mogelijkheden die er bestaan om cursisten zelfstandig aan hun woordenschat in de vreemde taal te laten werken. Zo kunnen ze cursisten begeleiden in de keuze van de meest geschikte instrumenten volgens de wensen en noden van elke specifieke cursist.

collega's Flame project

Nadat de theoretische en wetenschappelijke basis van het project was vastgelegd gingen de deelnemende organisaties in de zes landen aan de slag met het trainen van leerkrachten en de toepassing in de klas met cursisten in pilootprojecten. In mei 2015 werden alle ervaringen gedeeld op een slotmeeting in Stockholm.

En nu is er ook een website met instrumenten en activiteiten, maar ook met concrete tips om als taalleerkracht leerders te helpen om autonoom woorden te leren.  

De Nederlandstalige website van The European Flame

 

Logo speaking for yourselfEr komt ook een vervolg op dit project dat de naam 'Speaking for yourself' meekreeg.