de Academies

muziek - woord - dans - beeld

Over de Academies

Maak het mee!

De Academies is één van de 6 divisies van het  Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Met meer dan 40 vestigingen, verspreid over alle districten van de stad, staan zij garant voor de kunstzinnige ontplooiing van meer dan 9.000 leerlingen en dragen zo bij aan hun totale persoonlijkheidsvorming. Op individueel vlak werken de Academies motiverend, zorgen ze voor een open, flexibele geest en inlevingsvermogen. Ze ontwikkelen naast een positief zelfbeeld en eencreatieve manier van denken, ook sociale vaardigheden door samen te musiceren, te bewegen en creaties te maken. Op die manier komt ieders talent boven water! 

Hoe zit het in elkaar?

Beeldende Kunsten

Ga je graag creatief aan de slag met verf of klei? Is het je ultieme wens om ooit boeken te illustreren of affiches te ontwerpen? Dan ben je vanaf 6 jaar welkom in onze Beeldende kunsten Academies! Iedereen met of zonder vooropleiding kan vanaf 6 jaar instappen op iedere leeftijd: je leeftijdsgenoten houden graag een plekje voor je vrij! Voor jongeren 14+ ontwikkelden we de opleiding ‘digitaal beeldende vorming’ en ben je 15+, dan kan je deelnemen aan onze ‘projectateliers’.

Muziek Woord Dans 

Droom je ervan een muziekinstrument te bespelen of in een groep te musiceren? Te leren zingen, je eigen muziek te schrijven of je te verdiepen in jazz, pop, rock, funk? Stap gerust eens bij ons binnen! Vanaf 6 jaar (of 1ste leerjaar) kan je in de algemene initiatie komen proeven van muziek en/of woord en/of dans en/of beeldende kunsten: we reiken het je allemaal aan! In de instrument initiatie kan je zelfs ervoor kiezen meteen blokfluit, cello, viool, piano, gitaar, klarinet of orgel te leren spelen. Ben je 8 jaar oud of zit je in het 3de leerjaar, dan kom je in de ‘lagere graad’ terecht die 4 jaar duurt. In het 2de jaar hiervan start je dan met het door jou gekozen instrument. Ben je ouder dan 15 jaar en wil je aan de slag, dan omvat jouw lagere graad slechts 3 leerjaren en start je al meteen met een instrument. Na de lagere graad ga je over naar de ‘middelbare graad’ die 3 leerjaren omvat. Daarna volgt de ‘hogere graad’ die ook 3 leerjaren duurt.

Pedagogische visie

 • Wij creëren een inspirerende omgeving waarin iedereen zich artistiek kan ontplooien.
 • Wij maken eigentijds kunstonderwijs dat vanuit zijn expertise vernieuwend en vooruitstrevend blijft.
 • Wij bieden artistieke opleidingen op maat die de grenzen van onze leerlingen verleggen.
 • Wij staan met een gepassioneerd en professioneel team voor kwaliteitsvolle opleidingen.
 • Wij bieden ruimte aan de cultureel diverse samenleving binnen een grootstedelijke context.

Voor wie? 

Ook voor jou! Jong of oud, beginner of gevorderde: iedereen is welkom in één van onze Academies muziek, woord, dans of beeldende kunsten. 

 

Kunstkuren 

Wat houdt dit in?

Kunstkuren is een samenwerking tussen de Academies en het basisonderwijs. Een muzische leerkracht uit de academies geeft zowel les in de dagschool als naschools en is ondersteuner en aanspreekfiguur voor muzisch vorming in je school, bij projecten, opendeurdagen…

Wat zijn de voorwaarden?

 • beide directies zien de meerwaarde in en willen samenwerken
 • de uren, alsook budget uitrusting worden door beide divisies gedragen
 • minimum engagement voor 3 jaar

Wat zijn de pluspunten voor beide divisies?

 • uitbouw van duurzame samenwerkingsprojecten over divisiegrenzen heen
 • expertiseontwikkeling en expertise delen
 • verdieping en verbreding van de muzische vorming binnen de basisschool
 • bijdrage leveren aan positief doorlichtingsverslag
 • realisatie brede school
 • differentiatie van het naschoolse opvang
 • moeilijker te bereiken doelgroepen kansen bieden om de weg naar de Academie te vinden

Interesse in Kunstkuren? 

Neem contact op met de Academies en dan bekijken we vrijblijvend of we tot een samenwerking kunnen komen.