Academie Ekeren

muziek - woord - beeld

Academietrip Hockney's Eye - Haarlemzondag 13 november 2022

In the end nobody knows how it's done - how art is made. It can't be explained. Optical devices are just tools. Understanding a tool doesn't explain he magic of creation. — DAVID HOCKNEY

ACADEMIETRIP HOCKNEY'S EYE - TEYLERS MUSEUM - HAARLEM

David Hockney fascineert, als kunstenaar én als onderzoeker. Hij bouwt aan eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. 'Hockney's Eye' brengt deze theorieën over hoe wij ruimte waarnemen en hoe klassieke kunstenaars ruimte verbeeldden op een plat vlak, naar een wonderlijk decor.
Oude meesters werkten volgens Hockney niet enkel op basis van waarneming met het blote oog, 'eyeballing', of door toepassing van het lijnperspectief. Ze maakten ook gebruik van optica zoals lenzen en spiegels. Vandaag hanteert Hockney hulpmiddelen van nu: fotografie, fotoshop, i-pads,... én zet hij klassieke technieken op z'n kop. Hij keert perspectief om, voegt verdwijnpunten toe en verwerkt 'tijd om te kijken'.
Geen betere plek om deze theorieën en Hockney's werken te tonen dan het Teylers Museum. In deze wunderkammer verzamelt de Teylers Stichting sinds de 18de eeuw voorwerpen uit de kunst en wetenschappen. Naast klassieke schilderijen, tekeningen en grafiek van o.a. Rembrandt en Michelangelo, toont het museum ook optische instrumenten zoals een afleeskijker, toverlantaarn en camera lucida.
Naast zijn 'konstzael', biedt het Teylers Museum ook een fascinerende 'boekzael'. Deze historische bibliotheek huisvest topstukken zoals de encyclopedie van Diderot, eeuwenoude atlassen, natuurhistorische naslagwerken,... De eerste 15 kandidaten kunnen mee op een exclusieve toer doorheen de bibliotheek.
Ontdek je in de namiddag liever Haarlem? Dat kan! Haarlem is een mooie historische stad aan het water en heeft nog enkele topmusea. Zo zijn er op wandelafstand het Frans Halsmuseum en het Museum van De Geest. Genoeg te beleven en te zien dus!

VERTREK & TERUGKOMST
Vertrek om 7.45 uur aan parking Kielse Vest/Desguinlei (Pidpa)
Terugkomst voorzien om 18 uur.

TER PLAATSE
10.15 uur aankomst Teylers Museum
10.30 uur start inleiding tentoonstelling
13 uur: extra optie rondleiding bibliotheek (max. 15 personen, meerkost 6€)
Namiddag: vrij bezoek aan Haarlem. Wil je een extra museum bezoeken, boek dan tijdig zelf je ticket. Zo vermijd je de wachtrij aan de kassa.
15.30 uur bus vertrekt aan Teylers Museum (Spaarne 16)

PRIJS
36€ Voor de busreis heen en terug + toegang tot de expo en inleiding Hockney's Eye.
42€ Indien je ook inschrijft voor de optie rondleiding in de bibliotheek.

INSCHRIJVEN
Schrijf zo snel mogelijk in, de plaatsen zijn beperkt. Je mailt naar academietrips@so.antwerpen.be.
Vermeld je naam, academie, adres, mailadres en gsm-nummer.
Je ontvangt een bevestigingsmail met het juiste rekeningnummer.
Pas na betaling op dit nummer is je inschrijving definitief.
Contactpersoon: Kim Aerts (Academie Hoboken)
Is de trip volzet? Plaats je naam zeker op de wachtlijst.
Als je geen student bent van één van de Stedelijke Academies, ben je gedekt door de verzekering van de busmaatschappij maar niet door de schoolverzekering.